Veckans tips

Kommentera

Variation i träningen

 

Oavsett gren så behöver alla hästar variation i sin träning. Det förhindrar att de överbelastar vissa delar av kroppen eller ensidigt utvecklar en muskelgrupp, . En häst behöver både styrka, kondition och smidighet för att prestera som bäst. Här kommer några träningstips.

Flytta dressyrarbetet från ridhuset ut i skogen. Att man är rädd för skador är inget bra argument för att hålla sig inomhus, det är minst lika skadligt för hästen att ensidigt tvingas begränsa sin rörelseförmåga till fyra väggar.

 Att arbeta hästen i skogen är ett bra sätt att locka fram framåtbjudningen, eftersom hästen tycker det är roligt att komma ut. Då underlättas inlärningen.

Har du en häst som går bakom handen kan du lägga in arbete i trav i småkuperad terräng. Det tvingar hästen att ha uppmärksamheten på var den sätter sina hovar och gör så att den kommer fram på bettet. Långa lugna galopper, med små upprepade tempoväxlingar är också bra.

Klättring och terrängridning

Utvecklar hästens muskulatur och gör den smidig och balanserad. Att klättra i skritt och trav, i inte allt för branta backar, är ett bra sätt att få hästen att använda sina hals-, rygg- och bakbensmuskler på rätt sätt.

Huvud och hals sänks och vid klättring nerför måste hästen sätta sina bakben långt under sig , precis vad vi eftersträvar vid all annan ridning! Kom ihåg att alltid rida i lätt sits vid klättring. 

Varannan dag

Varannan dag är en bra princip för träningen. Dressyr en dag, ut i skogen nästa, däreftter markarbete med bommar, dressyr igen, skogstur, hoppning, osv. Måste du träna dressyr flera dagar i rad kan dressyrarbetet kombineras med en skogstur före eller efter. Kanske kan du lägga in lite gymnastikhoppning i dressyrpasset.

Lägg ut en presenning och be hästen gå över den, be den gå igenom en vattenpöl, be en bonde du känner att köra förbi med en traktor , allt detta är sådant som du kommer ha stor nytta av i framtiden, och om ni löser uppgifterna bra får hästen större förtroende för dig.

 

/Anna