Veckans tips

Kommentera
GALOPP OMBYTE
 
 Det är en fantastisk känsla att byta galopp i språnget. Men övningen kräver en del styrka och samling av hästen och ryttaren måste ha bra koordination och känsla för timing. Det verkar så svårt! Men att byta galopp behöver inte vara så klurigt, även om man förstås börjar med betydligt enklare saker än att byta i varje språng. Innan du sätter igång med galoppombyte i språnget är det bäst att fråga en tränare eller ridlärare om du och hästen är redo, eftersom hästen ska behärska samlad galopp, förvänd galopp och tempoväxlingar. Ni ska också klara enkla byten först. De ska gärna utföras på samma spår som du sedan ska använda för att byta i språnget. Man vill byta på rakt spår när man börjar med byten i språnget, därför får även det enkla bytet bli på rakt spår. 
Många använder böjda spår för att byta galopp, men det är inte särskilt bra, i alla fall inte i första läget.
 Det kan vara något att prova om hästen verkligen inte förstår vad den ska göra. Annars är det raka linjer som gäller, för på böjda spår kan det vara svårare att hinna rakrikta och om hästen inte är rak byter den ofta efter i bak.
 
En orsak till att byten kan kännas lite klurigare än många andra moment är att olika hästar har olika reaktionsförmåga och att man därför måste lära sig exakt när man ska ge hjälpen för att hästen ska byta i rätt ögonblick. Den ska trampa om i svävmomentet i galoppen, och det kan vara svårt för en orutinerad ryttare att träffa rätt.  Förberedelserna är extra viktiga i galoppombyten. Hästen måste vara aktiverad och det ska gå att samla den och rida fram.
 
För dig som inte ridit så länge Vad ska du göra? Byta galopp i språnget i mitten av diagonalen ”snett igenom”. Börja med att aktivera hästen med den nya innerskänkeln i normalläge. Ställ om  men bara lite. Du byter främst för ytterhjälperna (de nya ytterhjälperna). Yttertygeln gör en halvhalt och ytterskänkeln flyttas bak för att ge den nya galopphjälpen. Innerskänkeln ska nu bara vara stadig. Den nya innertygeln måste ge efter så att hästen kan trampa framåt med det inre bakbenet. Varför? Galoppombyten är bra att kunna i både hoppning och dressyr (i dressyr dyker de upp i medelsvåra program, byten i serier kommer i svår klass). Om det känns svårt: Gå tillbaka till enkla byten. Problemen kommer ofta av att hästen inte är rakriktad. Det är vanligt att hästen reagerar på det genom att byta efter med bak. Det är vanligt att ryttaren böjer för mycket i bytet. Ett annat vanligt fel är att rida lite för återhållsamt inför bytet eller att ställa sig lite i sadeln. Hästen behöver energi i galoppen och den behöver din tyngd på bakbenen.
 
För dig som ridit några år Vad ska du göra? Rida förvänd galopp på en mjuk båge. Du kan tänka dig att du gör fyrkantsspåret till en oval i stället för att gå ända ut i hörnorna. Varför? Att rida förvänd galopp på ett böjt spår är klurigare än på rakt. Men i och med att du går ordentligt innanför spåret finns det plats att korrigera vägen, och det här är en mycket lättare övning än att verkligen följa fyrkanten i förvänd galopp. Den här ridvägen finns med i unghästprogram. Om det känns svårt: Gå tillbaka till att rida förvänd galopp på rakt spår. Glöm inte bort att ha alla hjälper på rätt plats. Låt inte hästen höja tempot, det är vanligt att den vill det, utan tänk samling.