Veckans tips

Kommentera
Här kommer denna veckans tips.
 
En bra hoppövning för gröna eller osäkra hästar.
 
Bygg så här
Tre galoppbommar och en oxer med en sax i framkant (kryss, men sax är det korrekta fackspråket). 
Om du har en mycket "grön" häst, lägg ner hindret så att det bara blir en hög med bommar på marken. Successivt kan du bygga upp till en sax i framkant av hindret och så småningom ta upp en bakbom, så att det blir en oxer.
  
Gör så här 
A. För den mycket gröna hästen, kom in i trav. Sakta av till skritt vid första konen och skritta över bommarna. (Hindret ska vara nerlagt till en bomhög.) Uppmana hästen att söka sig framåt, mitt över bommarna.
En mer rutinerad häst kan börja direkt på nästa steg.
  
B. Kom in i serien i arbetstrav. Fortsätt med att göra en halvhalt vid konen innan bommarna och hindret, för att få en ”check” av att hästen är uppmärksam på dina signaler. Hästen ska bibehålla arbetstraven hela vägen fram till hindret och ska fortsätta i galopp framåt efter hindret. Repetera detta några gånger innan nästa steg, det är viktigare med en stabil grund än att fort gå vidare till nästa steg/övning.
  
C. Fortsätt med inridning i arbetstrav. Aktivera hästens bakben med skänklarna vid den första bommen och få hästen att vilja lösa uppgiften framåt.
 Kommer du med en grön unghäst, så får den hjälp av bommarna med taxeringen fram till hindret. Att börja i trav gör att det blir tvåtakt mellan bommarna, det skapar en rytm som gör att hästen lättare vill fatta galopp och får en bättre balans och distans fram till hindret.
Vänd upp med kontakt på yttersidans hjälper. Gör en övergång/halvhalt i god tid innan övningen, för att aktivera hästens bakben.
  
D. Inridning i arbetsgalopp. Bibehåll den jämna rytmen hela vägen, även före och efter övningen.
 Våga ha kvar lugnet så att du undviker att jaga fram hästen genom svängen. Hindret står kvar där det står och väntar tills ni kommer...

 

Syfte med övningen
Hitta rytm och en jämn bjudning fram till, över och efter hindret. Gör så att hästen får ta en större del av uppgiften. Väcker hästens intresse och tränar dess taxeringsförmåga, samt ryttarens öga för distansen fram till hindret. Övningen ska avdramatisera arbetet med bommar/hinder och få hästen mer mentalt avslappnad.

Tänk på:

Använd ytterhjälperna fram till hindret. Fokusera på att ha ett lugnt tempo in. Ett vanligt fel är ett för högt tempo genom svängen och att man "fuskar" genom att galoppera för tidigt. Ha kontakt på yttertygeln och använd ytterskänkeln. 

Efter hindret, använd de nya ytterhjälperna. Oavsett vilken galopp hästen landar i efteråt, tänkt mjukt framåt i landningen för skänklarna. Ta sedan en förhållning några galoppsprång efter hindret, för att undvika obehag i hästens mun i språnget över hindret.

 
/Anna