Veckans tips

Kommentera
Här kommer "veckans tips", några timmar försent :P  Får nog börja schema lägga dessa inlägg så jag inte råkar glömma bort dom fler gånger. Fick lite smått panik (konstigt nog) när jag var på jobbet och kom på att de var onsdag idag och jag hade totalt glömt bort å gjort detta inlägg..
Men men, man är ju inte mer än människa ;)
 
Iaf, denna vecka vill jag tipsa om detta:
 

Förvänd galopp hjälper dig att få hästen på bakbenen

 

Samling ska göra hästen lätt i framdelen och få den att sätta sig på bakdelen. Men hur får man in rätt känsla? 

 Den här övningen hjälper ryttaren eftersom väggen sköter rakriktningen.
Genom att du rider längs med väggen i förvänd galopp blir effekten på ytter bakben mer distinkt, du kan därmed fånga upp hästens rytm.
 Hästen måste niga och sätta sig, men kraften och energin ska bibehållas så att du får en galopp i uppförsbacke. Du ska fånga upp framdelen till högre galoppsprång.
Väggen gör också att ryttaren kan använda finare hjälper eftersom hästen "automatiskt" hålls rak. 
 Du slipper använda starka innerhjälper. Och när hästen förstår vad du menar, att hjälpgivningen betyder samling, då har du vunnit mycket.
Carina poängterar att samling inte kommer sig av att man tar i tygeln.
 När du samlar vill du fånga upp framdelen, utan att hästen bromsar i sina bakben. Lättar du ur det får hästen chans att släppa fram bakbenen.
Varför ska man börja med samling just i förvänd galopp?
 Hästen blir gärna krokig i rättvänd galopp, det är lätt att den böjer sig i innersidan och "försvarar sig" genom att bli lite sned. Då går hästen på dubbla spår. Det är lättare att utvinna kraften när den är rak.
   
Gör så här
Rid i förvänd galopp längs med fyrkantsspåret. Längs långsidan, samla hästen för ytterhjälperna (om du går i vänster varv i förvänd galopp är vänster yttersida). Samlingen består av många halvhalter på båda tyglarna.
 Ofta när man gör halvhalt på ytter så vill hästen försvara sig genom att gå lite på snedden, men här har vi hjälp av väggen. 
Lätta och ta sedan en ny halvhalt.
Ta halvhalter som inte bromsar bakbenen utan som fångar upp frambenen.
Ett vanligt problem är att ryttaren är för långsam i handen och håller fast hästen, så att bakbenen inte får plats. Då ändrar hästen antingen rytmen så att den blir långsammare, eller bryter av till trav alternativt tar kortare steg med bakbenen vilket gör rytmen stötigare.
 Hästen letar efter balans, hittar den balans i en stark hand sätter den sig inte utan tar kortare språng. Om hästen gör rätt och lättar i framdelen blir den också lättare i ryttarens hand.

Syfte: 
Att samla hästen  på ett korrekt sätt. Samt att lära sin häst de korrekta signalerna för samling. 
 
Tänk på:
 
Tänk högre, inte kortare, galoppsprång med lika mycket energi där kraften går uppåt. Samling är när hästen omfördelar vikten och tar högre steg, men bibehåller sin energi och förblir i balans.


  

 
/Anna