Veckans tips

Kommentera

Kavalettiövning som tränar tajming och balans

 

Du får bättre koll på hur du jobbar med inner och ytterhjälperna med denna  övning. Hästen tränar koncentration och styrka.

 Den här övningen är bra, det är lätt att slänga fram fem bommar och fyra sockerbitar och du får mycket effekt. Den är supernyttig för både dressyr och hopphästar.
Hästen måste jobba runt innerskänkeln.
 På volt blir det mer utvecklat vilket som är inner och yttersidan. I den här övningen måste det vara tajming mellan hand och skänkel på böjt spår. Övningen är bra för precisionen i ridningen.

 

Varför inte lägga upp alla bommar?
Att lägga upp bara två av bommarna har sina skäl. 
 När du lägger upp bommarna krävs det att hästen lyfter lite mer. Hästen kan bli nonchalant om alla bommar är låga. Men att ha alla bommar höga är extremt jobbigt för hästen. Så här blir det lagom jobbigt.
Yttertygeln reglerar steglängden, ytterskänkeln håller hästen på plats så att den inte går ut från spåret och innerskänkeln håller hästen på plats så att den håller sig rundad. Båda skänklarna är framåtdrivande. 
 Innerhanden leder lätt eller ställer hästen, man får inte bli för hård i handen så att hästen inte vågar gå fram. Om det blir problem med en häst som inte är van vid att du håller i den, lägg ner bommarna på utsidan och gå långt ut så att det blir lätt för hästen. 
När det fungerar kan man lägga upp bommarna igen.

Bygg så här
Bygg fem kavaletti där tre bommar ligger på marken och två ligger på sockerbitarnas lägsta höjd. Bommarna ska ligga på den öppna delen av en volt. Det ska vara cirka 1,2 meter mellan bommarna, om man mäter på bommens mittdel.
  
Gör så här
1.
 Börja med att skritta hela varvet, även över bommarna. Det ska bli två steg mellan dem.
 Målet är att gå in på mitten av bommen, passera mittenbommen på mitten och gå ut på mitten, så att man inte flyter in eller ut. Du ska kunna hålla hästen där och få den att lyfta. Du ska kunna hålla ställningen, men om det blir för mycket innerhand blir hästen slarvig med benen. 
Välj gärna vänster varv som första varv, om hästen är stel i högersidan.
  
2. När skritten fungerar i det varv du valt fortsätter du genom att trava på spåret fram tills att det är två steg kvar till första bommen. Då saktar du av till skritt. Kom fram i trav igen två steg efter sista bommen.
 Då får du med övergången från trav till skritt som samlar, men hästen ska ändå ha bjudning. Den måste tänka framåt i det här.
  
3. Nästa steg är att trava genom hela volten, alltså även över bommarna.
 Men utan att rida lätt, för min erfarenhet är att de flesta ryttare stör hästarna. De kommer lite i bakvikt när hästen arbetar med ryggen över kavalettibommen. Stå i lätt sits från fem meter före till fem meter efter serien, så att du själv tränar din balans. Du får träna balansen i fotled och knäled så att du hittar balanspunkten. Då kommer du att känna att hästen trampar på och får höga benlyft.
  
4. När övningen funkar i trav kan du fatta galopp efter bommarna och bryta av strax före dem. Därefter byter du varv och gör samma procedur i det nya varvet.
  

Tänk på:
Välj det varv där hästen är stelast i yttersidan som första varv. Ha kontakt med hästen och ha den mellan hjälperna, men bli inte för hård i innerhanden.

 

 

Lycka till!

 

/Anna