Veckans tips

Kommentera
Hör du till den stora skara ryttare som  råkar kasta fram överlivet i varje språng? Då ska du kolla in den här kluriga övningen, som lär dig av med detta och ger dig koll på nästa hinder i stället.
 
Det här är en övning med få bommar, som går ganska fort att göra.
Det går ganska snabbt, man lär sig fort. Du ska få en känsla av att kunna vrida huvudet lika bra till vänster och till höger. Något du har stor glädje av i en omhoppning, att kunna vrida på huvudet ordentligt.
  
Väggarna gör det lättare
Väggar hjälper till så att du kan hålla rytmen och voltspåret. Men det främsta syftet med övningen är att ”bota” framkastade överliv. I och med att du inte riktigt vet när språnget ska komma får du inte den där reflexen som många av oss brottas med.
 Du ska ju inte kasta fram överlivet, det är ett förhöjt galoppsprång bara. Många ryttare kastar överlivet när de kommer till en bom eller ett hinder, i stället för att känna hur mycket hästen behöver i handen.
En bonus är att du övar dig på att se nästa hinder.
  
Bygg så här:
Ställ fyra sockerbitar så att hindren hamnar på voltspåret, cirka 15 meter från kortsidan (se skiss). Lägg bommen på sockerbitens mellersta höjd.
  
Gör så här:
Be en medhjälpare att vara med en liten stund under ditt ridpass. Du ska komma i galopp på en volt, och medhjälparen ska säga ”nu” när du är ett galoppsprång från avsprånget. Då ska du släppa blicken från hindret och vända blicken mot nästa hinders anridning. Fortsätt så tills det fungerar bra. 
Nästa steg är att medhjälparen ropar ”nu” när det är två galoppsprång kvar, du ska då släppa blicken från hindret och se på nästa.
 Du ska släppa blicken och inte snegla bakåt.
Medhjälparen ska sedan gå över till tre språng, och så vidare.
 Till slut ska du nästan vrida och titta baklänges.
Gör om övningen i andra varvet, det räcker med maximalt fem minuter i vardera varv.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
/Anna